RUTA DEL CAMÍ DE L’ERMITA PASSANT PELS ULLALS

 
 
Tipus de ruta: circular
Dificultat: fàcil
Distància: 4,12 km
peu-i-bici-lila-2
 
 Mapa wikiloc
 
 
descarga PDF25 descàrrega PDF25

 Els Ullals, Polinyà de Xúquer

album ruta fotos 2LA RUTA: Polinyà de Xúquer. (Plaça Ajuntament –  Carrer Cervantes – Carrer Blasco Ibáñez – Plaça País Valencià – Carrer Ermita)  Camí l’Ermita – Camí Pouadora – Travessia de la carretera Corbera al Camí La Font– Camí La Font – Polinyà.

 

RECORREGUT:

Punt de partida: la plaça de l’Ajuntament. Comencem la ruta pel carrer Cervantes, girem a la dreta per Blasco Ibáñez,  després de passar l’església tornem a girar a la dreta per la plaça del País Valencià, recte pel carrer Ermita, eixim del poble i continuem recte pel Camí de l’Ermita.

A uns 200 m. de l’eixida del poble ens trobem la Séquia Primera i enllà l’antic llavaner municipal.

Llavaner: Construcció de 1920 situada sobre la Séquia Primera; estigué en ús fins que la pantanada de 1982 el va tombar. Algunes dones el gastaven encara als anys 70 i com el nivell d’aigua de la séquia era molt baix la part final de la pedra de llavar de la part esquerra fou rebaixada. Després de la pantanada les restes sepultaren el camí de pas de l’interior del llavaner i el deixaren al nivell dels camps; també allí quedaren restes. L’any 2005 es portà a terme una primera restauració: es netejà la zona d’enderrocs amb un acurat treball que va permetre recuperar gran part de les rajoles i quatre dels arcs que formaven les finestres obertes. Les rajoles s’han reutilitzat i són les que han quedat a la vista. Amb els arcs es van poder reconstruir les finestres en la seua forma original; a més els arcs originals serviren per fer el motlle utilitzat per aconseguir la resta d’arcs segons els sistema tradicional. En una segona fase que tingué lloc l’any 2007, es reconstruí la coberta amb tirant i teula alacantina a dos aigües.

Uns 400 m. després trobem el Cementeri Municipal i l’Ermita de Sant Sebastià.

Ermita de Sant Sebastià: Ermita dedicada al patró del poble, Sant Sebastià. Segons autor datada al segle XVI-XVII fou restaurada en 1985. Construcció senzilla, de dimensions reduïdes, amb coberta de teula tipus àrab a dos aigües. L’accés és una porxada quadrangular perforada amb arcs rebaixats.  Es pot vore l’interior ja que l’arc ogival que forma la porta té un vidre al davant, tancada amb reixa. L’interior està cobert amb bigues de fusta i revoltons dentats, formant una volta de canó apuntada.

La tradició conta que la Festa de Sant Sebastià, amb fira de porrat es feia a l’explanada de l’ermita fins que es traslladà allà el cementeri.

És de propietat municipal i no es celebra culte.

Cementeri Municipal de Polinya de Xúquer:  Fou construït en 1882 per complir la normativa de 1787 que obligava a traure del poble els cementeris; abans estava al costat de l’església. Fou ampliat i reformat en 1928 i en diverses ocasions posteriors, segons les necessitats. Està junt a l’ermita de Sant Sebastià; segons la tradició es construí sobre l’explanada on es feia la festa al Sant.

Deixem el cementeri, passem l’Ermita i, junt a la paret del cementeri vorem les restes abandonades d’un ullal (manantial). Hi havia a la paret uns taulells de ceràmica amb una imatge de Sant Sebastià que foren furtats.

Un centenar de metres després ens creuem amb la Séquia Segona.

Séquia Segona: Forma part de l’entramat de séquies del terme per conduir les aigües de reg i recollir els desaigües dels camps. Abans que els motors sobreexplotaren els aqüífers, les séquies també conduïen l’aigua dels ullals que hi havia pel terme; la seua desaparició, quasi total, ha fet baixar el nivell normal de les séquies.

Després de la Séquia Segona al encreuament continuarem recte pel Camí Pouaora, al final del camí ens trobarem amb la Séquia del Rei, i girarem pel camí de la dreta (Travessia de la Carretera de Corbera al Camí La Font).

Séquia del Rei: Una de les séquies que conformen l’entramat de sistema de reg del marge dret del Xúquer coneguda com Séquia dels Quatre Pobles, conformada pels pobles de l’antiga Baronia de Corbera (Polinyà, Corbera, Riola i Fortaleny).

Ullals de La Font: Brolladors naturals d’aigua oberts en les planes al·luvials, a la zona en contacte amb les terres calcàries. L’aigua dels ullals desemboca a la Séquia del Rei.

Per la qualitat de l’aigua, el caudal i la seua regularitat la Generalitat creà un Centre de cultiu de peixos.

Centre de Cultiu de peixos: Es nodreix d’aigua dels Ullals de la Font. Fou creat fa uns 25 anys per la Generalitat Valenciana per criar diverses espècies de peixos per a la repoblació. Actualment es crien anguiles, fartets, samarucs, carpes, barbs, etc.

Barri de la Font: Aquest conjunt de cases popularment conegut com La Font i oficialment com Barrio de San Juan (perquè és el seu patró i se li feia festa), forma part del municipi de Benicull. El camí és la línia de separació entre el terme dels dos pobles. A la rotonda, si es desvieu un moment de la ruta, podreu fer una ullada a les cases, actualment la majoria de segona residència. Al final de la tramada de cases voreu que baixa un camí. La vista d’aquest tros de la comarca entre la Muntanya Pelada (on ens trobem) i la Serra de Corbera val la pena contemplar-la uns moments.

Després tornem a la rotonda, direcció Polinyà (a l’esquerra).

Séquia del Rei: Tornem a trobar la Séquia del Rei, però en un punt anterior del seu recorregut.

Continuem pel Camí La Font, direcció Polinyà. Al llarg d’aquest camí, paral·lel al Camí l’Ermita tornem a trobar-nos amb les dues séquies d’abans. Arribant al poble, vora al camí, trobarem dos edificis de propietat municipal. Els dos han sigut escorxadors municipals en diferents èpoques. El primer que trobareu és ara habitatge social i l’altre, dipòsit municipal de materials.

En arribar al poble girarem a la dreta per l’Avinguda d’Alzira, i en la següent cantonada a l’esquerra pel carrer Canonge Hernandis que desemboca a la plaça de l’Ajuntament, on acabarà el nostre recorregut.

 Àlbum de fotos 

About Ajuntament de Polinyà de Xúquer

Amb aquesta pàgina web l’Ajuntament vol mostrar les possibilitats turístiques del poble i ajudar així a les empreses locals en el seu esforç per donar-se a coneixer.

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.