MODERNISME A POLINYÀ DE XÚQUER

Origen del modernisme a Polinyà de Xúquer

L’època d’esplendor dels propietaris agrícoles tingué la seua plasmació en l’arquitectura local de Polinyà de Xúquer, com en molts altres llocs, amb la peculiaritat que a Polinyà una part del terme era marjal i a l’altra es cultivaven tarongers. Les famílies propietàries reformaren i construïren cases inspirades per l’estil de moda (entre els que podem trobar el modernisme) conformant així un paisatge urbà propi: cases de diverses corrents i models arquitectònics repartits pels carrers del centre i, sobretot, a la plaça Major.

Exemples més destacats del modernisme a Polinyà de XúquerModernisme a Polinyà de Xúquer

Entre els estils que podem trobar està el modernisme destacant  l’arquitecte Pascual Bonaventura Ferrando, amb almenys tres treballs identificats:

La Casa del carrer Sant Sebastià núm. 8, amb entrada per a cavalleries, i habitatge tant a la planta baixa com al primer pis.  La casa es construí en 1909, com es pot veure a la façana.

La Farmàcia, a la plaça Major núm. 15. Originalment l’edifici era el doble de gran però als anys 70 la meitat de la casa fou derruïda i es construí un habitatge modern. Recentment l’edifici que quedava, en ruïnes, va ser tombat internament i conservant la façana es construí la farmàcia a la planta baixa i habitatge als pisos superiors.

Popularment molta gent al poble ho recorda com a Cine Ideal perquè estava allí situat, on es feia teatre i, al principi, cine mut.

Els dos immobles eren propietat de José Nadal Puig, i s’edificaren al mateix temps. En ells es juga amb elements de decoració modernista prenent com a element material la rajola. Cadascuna de les façanes té tractaments decoratius diferenciats.

-L’altre treball és l’actual campanar de l’església parroquial. L’any 1924 preparà un Modernisme a Polinyà de Xúquer, esglesiaprojecte per reformar la torre vella, projecte que no es portà a terme i es va reprendre en novembre de 1931. El rector  va aconseguir unir a l’ajuntament i a diverses entitats locals i junt amb donatius particulars portà a cap l’obra, consistent en la consolidació de l’estructura, recobriment del campanar i alçar aquest afegint un nou cos de campanes i un remat.

Pascual Bonaventura Ferrando Castells (1881-1951) va nàixer a Sueca i estudià arquitectura a Madrid l’any 1908.  A les seues construccions mostra un domini de diversos estils i tipologies, tot i que destaquen els seus treballs d’influència modernista; destaca el Asilo de los Ancianos Desamparados de Sueca (1909-1919). Per saber més sobre l’autor podeu visitar la pàgina:

http://artnouveau.eu/es/city.php?id=55

 Modernisme a Polinyà de Xúquer, farmacia
 Modernisme a Polinyà de Xúquer, Ferreres
  Casa de la Farmàcia (antic Cine Ideal)  Casa Modernista

 

About Ajuntament de Polinyà de Xúquer

Amb aquesta pàgina web l’Ajuntament vol mostrar les possibilitats turístiques del poble i ajudar així a les empreses locals en el seu esforç per donar-se a coneixer.

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.